Az élelmiszer azon része, melyet nem fogyasztunk el, hanem hulladékként a szemétgyűjtőkben végzi. A megvásárolt élelmiszer kidobása mellett élelmiszer-hulladék keletkezik az élelmiszer-előállítás folyamatában is. Az EU-ban átlagosan évente egy fő 180 kg élelmiszer hulladékot termelt, míg meglepő módon ez a szám hazánkban 200 kg. Az Egyesült Államokban egy tanulmány szerint az élelmiszer 14-15%-a felbontatlanul kerül kidobásra.
Az élelmiszer-hulladék óriási pazarlást jelent. Mindamellett az élelmiszer előállítása általában környezetterheléssel is jár, tehát a felesleges élelmiszer előállításával feleslegesen terheltük környezetünket, természeti erőforrásainkat.
Az élelmiszer-hulladék elkerülése érdekében kerüljük az impulzusvásárlást, hiszen olyankor nagyobb eséllyel veszünk meg felesleges árukat, használjunk bevásárló listát, figyeljünk a lejárati időkre és csak annyit vásároljunk, amennyit biztonsággal elfogyasztunk!
témakör: táplálkozás, élelmiszer