A biológiai sokféleség, vagy idegen szóval biodiverzitás az élővilág változatossága, fajgazdagsága, illetve fajokon belüli változatossága. A változatosság jelentősége, hogy lehetővé teszi az alkalmazkodást a változó életkörülményekhez, így a sokféleség egyfajta tartalék az élővilágban. A biológiai sokféleség csökken, ahogyan fajok halnak ki. A kihalás folyamata és következményei azért is kiszámíthatatlanok, mert minden egyes faj valamilyen szerepet tölt be (pl. ragadozó, vagy táplálék) az ökológiai rendszer szövedékében, így eltűnésével más fajokra is hatással van.
A biológiai sokféleség egyik legjelentősebb veszélyeztető tényezője az élőhelyek feldarabolódása, megszűnése az emberi tevékenységek és területhasználat hatására. Ezért is jelent komoly veszélyt a természetre a nagyüzemi mezőgazdaság területhasználata, amely a fajok többsége számára élhetetlen környezetet teremt hatalmas egybefüggő területeken.
témakör: táplálkozás, élelmiszer